«Årets Utøver 2020»

«Årets Utøver 2020»

Norsk Komponistforening har delt ut prisen «Årets utøver» siden 1985. Prisen går til en utøver eller et ensemble, på høyt profesjonelt nivå, som har gjort en særlig innsats for norsk samtidsmusikk det siste året eller over en lengre periode.

Foto Ronny Manuel Danielsen

Tradisjonelt overrekkes prisen i desember, men som følge av pandemien måtte begivenheten avlyses i 2020. Prisen ble overrakt i Spillerom Søndag i NRK P2 16. mai, hvor ensemblet ble portrettintervjuet i forbindelse med deres konsert underOnly Connect 2021 i Trondheim.

Prisvinneren mottar en pengegave på totalt 100 000 kroner til nye konserter eller aktiviteter som fremmer norske nålevende komponister. Det er åpent for alle å foreslå kandidater til utmerkelsen, som til slutt innstilles av foreningens musikkfaglige utvalg.

Musikkfaglig utvalg består av Morten Christophersen, leder og utvalgsmedlemmene Lene Grenager, Marcus Paus og Agnes Ida Pettersen. Varamedlemmer er Anders Tveit og Hans Blok. 

Musikkfaglig utvalgs begrunnelse:

– Årets utøver har stimulert norsk samtidsmusikk og norske komponister gjennom tiår. Ensemblet holder et høyt profesjonelt nivå og har skapt et mangfold av produksjoner som dokumenterer et stort uttrykksspekter.

Samtidig har de en særdeles gjennomarbeidet musikalsk profil. De eksperimenterer, de er lekne, søkende og ikke minst uredde. De programmerer også en høy andel av kvinnelige komponister. Ensemblets besetning er fleksibel med utgangspunkt i en klavertrio etablert i 1996. Det er på høy tid at prisen for Årets utøver går til Alpaca Ensemble.

Alpaca Ensemble er et fleksibelt ensemble av ulik størrelse og sammensetning, med en kjerne bestående av Else Bø (piano), Sigrid Elisabeth Stang (fiolin) og Marianne Baudouin Lie (cello. Under prisutdelingen i Spillerom Søndag utdyper musikkfaglig utvalgs leder Morten Christophersen juryens begrunnelse og sier blant annet:

Alpaca Ensemble har vært foreslått en rekke ganger, så det er på høy tid at de får prisen.

NRKs Anikken Sunde intervjuer prisvinnerne i Trondheim der de forteller hvordan det hele startet, og om ensemblets prosjekter og planer for neste år. Lytt her!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.