Om Alpaca

ALPACA ENSEMBLE, er et fleksibelt ensemble av ulik størrelse og sammensetning, med en kjerne bestående av Else Bø (piano), Sigrid Elisabeth Stang (fiolin) og Marianne Baudouin Lie (cello). Alpaca initierer både store og små nyskapende prosjekter innenfor sjangerbrytende samtidsmusikk, og utvikler et repertoar på tvers av etablerte kunstformer. De ble kåret til Årets Utøver 2020 av Norsk Komponistforening. Gjennom samarbeid med ulike kunstnere fra et vidt felt av uttrykksformer er Alpaca Ensemble et samlingspunkt for frilansmiljøet, en pådriver og arbeidsgiver, og et viktig bidrag til kulturlivet i Trondheimsregionen, noe som gir positive ringvirkninger både på det profesjonelle plan og på amatørnivå. Trondheim og Norge trenger ensembler som kan eksperimentere, være nyskapende og styrke de sidene av musikklivet der de store institusjonene ikke er til stede med å utfordre sjangre og grenser.

«Dette er lek og moro fra begynnelse til slutt, godt ispedd skjønnhetsøyeblikk der tiden stopper»

– Magnus Anderson 15.11.2019

Alpaca Ensemble ønsker å være en kunstnerisk arena for eksperimentering, sjangerblanding og kreative idéer i samspill med klassisk, jazz, populærmusikk og samtidsmusikk. De bruker også elementer fra scenekunst og visuell kunst. Av store prosjekter kan “Mekatonia” i 2012 nevnes, et storslått utendørs musikkteater i samarbeid med Cirka teater. Forestillingen åpnet Trondheim Kammermusikkfestival med flere tusen tilskuere, og involverte 32 mennesker både på og bak scenen. Prosjektet ble fikk strålende kritikker både i lokal og internasjonal presse, som i Gramophone Magazine. Ensemblet har gitt ut elleve plater som inkluderer flere spellemannsnominasjoner. Både en i 2010 for musikk av Lene Grenager og to i 2021 for musikk av Eirik Hegdal, Karin Rehnqvist og Ellen Lindquist. Gjennom både platene sine og konsert-prosjekter viser de en stor sjangerbredde hvor sjangerbrytende verk og forestillinger til ulike målgrupper stadig utforsker nye arbeidsmetoder og uttrykk.


 

Sigrid Elisabeth Stang er fiolinist og studerte med Bjarne Fiskum og Levon Chilingirian ved Musikkonservatoriet i Trondheim. Senere studerte hun med Dona Lee Croft ved the Royal College of Music hvor hun ble uteksaminert med “Distinction”. Hun har spilt masterclasser for Lorand Fenyves, Eugene Sarbu, Hugh Bean, Sergei Fatkouline og Leo Philips. Hun har opptrådt som solist med Trondheim Symfoniorkester og med flere kammerorkestre, bl.a. TrondheimSolistene og Midt-Norsk Solistensemble. På Ealing Music Festival i 1998, vant hun prisen for “Best Performance” og “Best Bach Performance”. Fra 1999-2001 var hun ansatt som assistentlærer ved Welsh College of Music and Drama i Cardiff, Wales. Ved Mendelssohn on Mull festivalen 2000 ble hun tildelt “The Leonard Friedman Violin Award”.

Hun har satt pris på å få jobbe ved bl.a. Trøndelag Teater, Ensemble NOOR, Orquestra do Norte (Portugal), Camerata Nordica, Norsk barokkorkester, Trondheim Sinfonietta og ikke minst det sjangerfrie Eisler Ensemble. I tillegg har hun stor virksomhet med Alpaca Ensemble, med egenproduserte konserter, samarbeid med kjente artister, urframføringer, CD-produksjoner og rikskonsertturneer. Siden 2010 har Sigrid vært fast ansatt som fiolinist i Trondheim Symfoniorkester og TrondheimSolistene.


Marianne Baudouin Lie er cellist, kammermusiker og aktiv i Alpaca Ensemble og Trondheim Sinfonietta. Hun avsluttet i 2018 en PhD i kunstnerisk utviklingsarbeid ved NTNU Institutt for musikk. Hun er en pådriver for samtidsmusikk og jobber gjerne på tvers av genre. Hun har vunnet priser under studietiden i Storbritannia, før hun etablerte seg som frilanser med base i Trondheim i 2001, og hun underviser ved NTNU Institutt for Musikk. Som frilanser spiller hun blant annet med Trondheim Symfoniorkester, Bergen Filharmonien, Trondheimsolistene og Trondheim Sinfonietta, Trondheim Jazzorkester, og har deltatt på en rekke festivaler. Hennes første soloutgivelse med musikk av Lene Grenager ble nominert til Spellemannsprisen i 2016, og hennes andre kritikerroste utgivelse “Atlantis, Utopia og Ulvedrømmer” kom i 2020. Mer om Marianne finner du på hennes egen nettside www.cello.no. 


Else Bø er pianist, og studerte ved NTNU Musikkonservatoriet før hun tok mastergrad i kammermusikk ved Royal College of Music i London. Hun studerte også akkompagnement med Jean Jacques Balet og solo piano med Ricardo Castro i Genéve i Sveits. Else Bø er nå bosatt i Trondheim der hun er frilans musiker med sitt hovedvirke innen samtidsmusikk, blant annet i Alpaca Ensemble og Trondheim Sinfonietta. Bø er ansatt som akkompagnatør og lærer ved NTNU, Institutt for Musikk. Hun er også aktiv som akkompagnatør for diverse solister og kor. I mai 2013 var Else Bø solist med Moldova National Philharmonic Orchestra i Griegs pianokonsert.