reconstruction ii/the textile factory – Urfremføring!

reconstruction ii/the textile factory – Urfremføring!

«Hvordan lyder det som pleide å være kvinneindustri? Og hvordan kan industrilyder bli til musikk? Samtidskomponist Lene Grenager bringer industrien og kvinnehistoriens tapte lydbilder tilbake ved hjelp av instrumenter, elektronikk, video og lydspor.» @Rosendalteater 14./15.12.2022

Vi rundet av året 2022 med flotte urfremføringer av Lene Grenagers nye verk reconstruction ii/the textile factory på Rosendal Teater.

Dette er ei forestilling helt utenom det vanlige. Lene Grenager har reist rundt og gjort lyd- og videoopptak av gamle industrimaskiner i Norge, Sverige og England. Resultatet er en multimedieforestilling med utgangspunkt i industrimaskinenes bevegelser og industriens lyder, spekket med musikere på klaver, klarinett, fagott og bass.

Komponist Grenagers interesse for industrihistorien handler ikke bare om lydbildene i seg selv, men også om de store forandringene i levemåte, levekår og hverdagslyder – tapet av identitet – som oppsto da industriarbeidsplasser ble nedlagt fra begynnelsen av 1970-tallet. Folk som hadde stått i støyende industrimiljøer hele sitt yrkesliv hadde over natten en stillhet rundt seg. 

reconstruction ii/the textile factory bringer industriens tapte lydbilder tilbake og tar dem med inn i scenerommet. Det instrumentale materialet består av industrilyder som er komponert for ensemblet, med røtter i tekstilmaskiner av forskjellige slag. Maskinene opptrer også i visuelle bilder i forestillingen. Verket blir til i samarbeid med Alpaca Ensemble.


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.