reconstruction i-v Lene Grenager 21.- 25. oktober

reconstruction i-v Lene Grenager 21.- 25. oktober

Alpaca Ensemble vier en hel uke til å fremføre Lene Grenagers fem reconstruction verker, og bringer industrien og kvinnehistoriens tapte lydbilder tilbake ved hjelp av instrumenter, elektronikk, video og lydspor.

reconstruction i-v er en verkserie Lene Granger jobbet med gjennom nesten et tiår. Verkene tar tilsammen ca 2 timer og 40 min å framføre og tematiserer nedbygging av industri, maskiner som del av menneskers nære liv og industrimaskinene og industrilydenes musikalske potensiale. Hun bruker brodert partitur, video og lydfiler i tillegg til symaskiner og konvensjonelle akustiske instrumenter.

Lene har i flere verk jobbet med industrilyder, maskinell rytmikk og overlagring av rytmiske lag uten en korresponderende grunnpuls. Hun har gjort lyd- og videoopptak av gamle industrimaskiner på ulike steder i Norge, Sverige og England. Lene er interessert i industrihistorie både med tanke på lydbildene i seg selv og av de store forandringene i levemåte, levekår og det at folk mistet sin identitet i det arbeidsplassene deres ble nedlagt fra begynnelsen av 1970-tallet. I denne prosessen forsvant en rekke hverdagslydbilder; folk som hadde stått i støyende industrimiljøer hele sitt yrkesliv hadde over natten en stillhet rundt seg.

En annen bakgrunn for verkserien er hvordan tekstil-teknikker har vært noen av få mulige uttrykksformer tilgjengelige for kvinner fra ulike samfunnslag og deler av verden gjennom historien. Det er uttrykksformer som ikke bare er utnyttet industrielt, men som også er uløselig knyttet til hjemmet. Tekstilindustrien har vært tosidig for kvinner på den måten at den kunne gi en mulighet for inntekt både gjennom arbeid i hjemmene og på fabrikk. Samtidig har dette arbeidet alltid hatt lav status og lav lønn.

Mandag 21. okt 19:00/ Cutting Edge, Akrinn Kalvskinnet 

reconstruction i/landscape with machines

Fløyte: Marit Skjermo Storsve Piano: Else Bø  Trekkspill: Sunniva Skjøstad Hovde  El-gitar: Bendik L. Haanshus  Fiolin: Maja Langeteig  Cello: Marianne Baudouin Lie Kontrabass: Andrias Vilhelm Poulsen  Symaskinister fra ILU  Dirigent: Lene Grenager

 

Tirsdag 22. okt 20:00 / Hjemme i Skolegata 24

reconstruction iv/intimate measures

Piano: Else Bø  Cello: Marianne Lie  Symaskin: Lene Grenager

 

Snitter og drikke inkludert i billettprisen- meld deg på til hermann@alpacaensemble.com – begrenset med plasser!

 

Onsdag  23. okt 19:30 / Artistic Research Forum, Cinemateket

reconstruction iv/intimate measures

Piano: Else Bø   Cello: Marianne Lie  Symaskin: Lene Grenager

 

Torsdag 24. okt Dørene åpner 20:00 / Dokkhuset Scene

reconstruction iii/portrait of a city with sewing machines

reconstruction ii/the textile factory

Fagott: Hanne Rekdal Kontrafagott: Ingrid Bennett Bassklarinett og Kontrabassklarinett: Elena Perales, Gjertrud Pedersen og Stig F. Aarskog Trombone: Emil Bø Kontrabass: Michael Francis Duch Piano: Else Bø Fiolin: Børge Brustad Cello: Marianne Baudouin Lie Trompet: Eivind Lønning Perkusjon: Espen Aalberg og Henriette Kolset 

Symaskinister fra NTNU ILU

Dirigering: Lene Grenager

 

Fredag 25. okt 12:30 / Vrimleområdet utenfor Lille sal/ Kammersalen, Olavshallen

reconstruction v/shadows of machines

Kontrabass: Michael Duch

Lene Grenager er cellist og komponist. Hun har skrevet orkesterverk, kammermusikk og soloverk. Som utøvende musiker arbeider hun hovedsakelig med improvisasjon og med det hun benevner som kollektiv komposisjon. Hun har vært med fra starten i de to ensemblene SPUNK og Lemur. Komposisjonsvirksomheten er bred og omfatter arbeid med ulike notasjonsformer (bl.a. tradisjonell notasjon, grafisk notasjon, broderte partiturer), inkorporering av video, elektronikk og lydfiler. Hun har jobbet med stedspesifike komposisjoner, installasjoner og i samarbeid med dansere og skuespillere. Som cellist har hun gitt ut to soloalbum og har i tillegg medvirket på et 30-tall utgivelser som komponist, musiker og produsent (feks på Unamna som fikk Spellemannpris våren 2023). Hun har skrevet boken Hagearbeid – om frø og kultivering i Lene Grenagers musikk og flere artikler feks i VIS-journal (Duch, Grenager, Habbestad, Tafjord: Å lage et Lemuria, VIS-journal #0 2018). For sitt arbeid fikk hun i 2018 Arne Nordheims komponistpris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.